St. Jean de Cole & Omgeving

Domaine La Garenne bevind zich in een prachtige omgeving en is bij uitstek een heerlijke uitvalbasis om de rijke omgeving te verkennen. Het kleine dorpje Saint-Jean de Cole heeft om dit moment 4.5 sterren uit ruim 200 beoordelingen op TripAdvisor. Vanwege een consistente en geweldige reizigersbeoordelingen op basis van attracties en restaurants is dit beoordeeld met een Certificaal van uitmuntendheid door TripAdvisor.

Vanuit Domaine La Garenne zijn er enorm veel opties om bezienswaardigheden te bezoeken. U kunt er ook voor kiezen om een dagje naar het meer te gaan, waarbij er in het hoogseizoen ook een strandwacht aanwezig is en een kleine horerca gelegenheid is. Grotten bezoeken in Villars, of de tuinen van Jumilhac. Andere leuke opties zetten wij graag op een rijtje:

Brantôme

Het Venetië van de Périgord! Gelegen op een eiland, tegen de poorten van het Natuurpark “Perigord Limousin”, is de charmante stad Brantôme een van de mooiste steden in de Perigord Vert. Zijn grote klooster gelegen aan de oever van de Dronne, beschermd door een hoge rots, maakt dit gebouw tot een van de mooiste in de regio.

Een van de belangrijkste pluspunten van de stad Brantôme is ongetwijfeld haar natuurlijke omgeving: midden in het zachte heuvelachtige landschap van de Perigord Vert, is Brantôme genesteld tussen twee takken van de Dronne, beschermd door een klif waar het prachtige klooster rust. Een klooster ouder dan 1200 jaar. De geschiedenis van Brantôme gaat heel ver terug. In de prehistorie woonden de mannen in de overhangende rotsen, gegraven door de Dronne. De ‘Dolmen de Peyrelevade’ (Pierre Levée in het oude frans: staande steen) staat vandaag nog als een getuigenis van religieuze gebeurtenissen van die tijd. Vanaf de 8e eeuw, profiteren de Benedictijner monniken van de natuurlijke bescherming van de klif om zich daar te vestigen en is de abdij blijven groeien. Traditie zegt dat het werd ingezegend door Charlemagne.

Een van de meest prachtige uitzichten op het klooster en de esplanade daarlangs vinden we vanaf de brug over de Dronne, waarop in de zomer vele kanoes varen. Deze brug leidt naar de ‘Jardin des Moines’, een heel mooi park waar men de eenden kan voeden.

Een van de beste momenten voor een bezoek aan Brantôme is tijdens zijn beroemde markt op vrijdagochtend. De stad komt dan tot leven en geeft ook de kans om enkele lokale gastronomische specialiteiten van de Perigord te proeven.

Périgueux

Perigueux dateert uit Romeinse tijd en biedt sindsdien aan de bezoekers uit iedere vervlogen tijd wel een restant. Het oude stadscentrum wordt gedomineerd door de middeleeuwse straten met her en der heuse stadspaleizen.
Uit Romeinse tijd dateren nog de toren van Vesunna en de villa van Vesunna (Vesonne). De toren is sinds haar oprichting kenmerkend voor de stad. Ooit was de toren het hart van de grote tempel die het centrum van Vesunna vormde. In 1959 leidden opgravingen tot de ontdekking van de resten van een oude villa. Inmiddels beschermt een modern gebouw de resten van de oude villa en kunt u er geriefelijk een blik in de oudheid werpen.

In Perigueux kunt u heerlijk rondstruinen door de straatjes en steegjes van de Puy Saint Front, de roemruchte kathedraal van de stad. Ook de rue de Limogeanne moet u even bekijken – vol met prachtige renaissancegebouwen en stadspaleizen: de adel trok zich hier graag terug. Perigueux is een chique provinciestad, de winkeltjes zijn gericht op de welvarende bewoners van de provincie. Opvallend (of juist niet) ook is de aandacht voor de gastronomie. Overal vindt u winkeltjes die op de gourmands zijn gericht. U bent hier tenslotte in de hoofdstad van de Perigord, beroemd om zijn uitmuntende keuken.

In het middeleeuwse centrum vindt u er iedere dag de marche des fermiers (boerenmarkt), op woensdag en zaterdag zijn deze vergroot tot de “marches des saveurs” (markt van smaak).

In een regio waar in het volle toeristenseizoen in de kleinste dorpen evenementen zijn, kan de hoofdstad niet achterblijven: hier volgt een overzicht van de herhaaldelijk terugkerende evenementen – daarnaast vinden er nog volop andere activiteiten plaats.

Jazzconcerten (macadam jazz) dinsdagavonden in juli en augustus.
Bloemenfestijn in mei
Nachtmarkten in juli en augustus
Orgelfestival in – juli en augustus
Mimos, internationaal mimefestival, eind juli begin augustus
New Orleans Jazz, begin augustus
Barokmuziek, midden augustus
Internationale kookboekensalon, November

Andere leuke steden, Limoges, Thiviers.

Grotten van Villars

Grotte de Villars is een mooie grot gelegen in de gemeente Villars in de Dordogne, vlakbij de plaats Brantôme. Evenals in de grot van Lascaux, de grot van Rouffignac en Font-de-Gaume zijn ook in deze grot verschillende muurschilderingen te vinden. Vandaag de dag geldt Grotte de Villars als een van de meest populaire grotten in de Dordogne. Wanneer u de grot bezoekt, krijgt u onder begeleiding alle mooie plekken van de grot te zien. Het bezoek aan de grot bestaat uit een twintig minuten durende video over de grot, plus een rondleiding van ongeveer drie kwartier. Tijdens deze rondleiding komt u van alles te weten over deze mooie grot, van haar ontdekking tot aan de muurschilderingen en de prachtig mooie rotsformaties. Hoewel Grotte de Villars wellicht wat minder bekend is dan de wereldberoemde grot van Lascaux, is een bezoekje aan deze prachtige grot meer dan de moeite waard!

Tuinen van kasteel Jumilhac

De markies van Jumilhac wilde zijn kasteel te moderniseren in de zeventiende eeuw en het te trekken uit de voorouderlijke tijden. Aanwezig aan het Hof van Versailles, moest hij tuinen te creëren op het hoogtepunt van zijn rang; Dit waren 12 terrassen die, verbouwing van de Rocky Spur dienst als de zetel van Jumilhac kasteel, dalend door graden aan het eiland, dat 45 m lager loopt.

De tuinen van Jumilhac werden bewaard tot het begin van de twintigste eeuw. Ach, de gevaren van de 1ste oorlog gingen deze Titanic werk mishandelen tot het punt van het zien van hen verkocht beetje bij beetje in het voordeel van moestuinen, boomgaarden of stukjes tarwe, op dezelfde manier als de 120 oranje bomen in BAC en zelfs… de Orangerie! Alleen de eerste twee terrassen met uitzicht op de vallei waar de herten val resoneert vandaag de dag blijven gehecht aan het kasteel.

omgeving
omgeving2
Perigueux
Grotte Villars
Jumilhac
saint-jean-cole
Perigueux